Ce au auzit românii din Sulina, după retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „Explozii venind din Marea Neagră”

Miercuri, Rusia a anunțat că retrage forțele de pe Insula Șerpilor, însă ce au auzit, de fapt, românii din Sulina în acel moment?!

Autor: Maria Georgiana

In articol:

Oficial, Rusia a anunțat miercuri că își va retrage forțele de pe Insula Șerpilor, spunând despre acest gest că este unul de ”bunăvoință”, asta pentru a permite Kievului să exporte produse agricole.

Cu toate acestea, Ucraina susține că, de fapt, atacurile armatei sale i-au forțat pe militarii ruși să plece de pe Insula Șerpilor, devenită cunoscută la nivel internațional pentru un episod care s-a petrecut la începutul războiului, care a luat amploare pe data de 24 februarie, anul acesta.

De aceeași părere este și expertul militar Rob Lee, care a explicat într-un mesaj pe Twitter care ar fi fost motivele ce i-ar fi condus pe ruși să părăsească Insula Șerpilor: „Acesta este probabil un rezultat evident al livrărilor de arme NATO către Ucraina. Ucraina a atacat anterior pozițiile rusești pe insulă, dar livrările recente de rachete HIMARS și Harpoon au făcut insula tot mai greu sau costisitor de apărat pentru Rusia(...) Fotografii recente de pe Insula Șerpilor ar sugera că forțele ruse au distrus unele echipamente sau clădiri înainte de a pleca. Ucraina susține că au fost folosite obuziere ucrainene 2S22 Bohdana 155 pentru a ținti insula. Cel mai semnificativ aspect este că retragerea rușilor ar putea deschide ușa exporturilor de cereale ucrainene de la Odessa, lucru critic pentru economia Ucrainei și pentru aprovizionarea globală cu alimente”

 .

Ce s-ar fi auzit, de fapt, în momentul în care rușii s-au retras

De asemenea, un reporter a povestit pe pagina personală de Twitter că localnicii din Sulina, un mic port care este situat la 45 de km de Insula Șerpilor, au auzit mai multe explozii venind din Marea Neagră.

Presa rusă: România, următoarea țintă a lui Putin! Rusia amenință cu rachete Kalibr: „O caută cu lumânarea”

Totodată, jurnalistul a mai dezvăluit că, la rândul său, acesta a fost martorul unei astfel de explozii, în urmă cu câteva săptămâni.

”Localnicii din Sulina, un mic port românesc situat la 45 km de Insula Șerpilor a Ucrainei, îmi spun că au auzit în mod constant explozii venind din Marea Neagră. Și eu am fost martor la unul acum câteva săptămâni când am fost la Sulina pentru un reportaj”,   a relatat pe Twitter, Ionut Iordachescu, corespondent AFP.

Citeste si: ,,E trist să te trezești și să vezi mesaje de condoleanțe!” Karmen, fiica lui Adrian Minune a reacționat dur, după ce s-a zvonit că Florin Salam ar fi murit- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În același timp, jurnalistul Leonid Ragozin a comentat retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor, spunând că acest lucru reprezintă, de fapt, o victorie semnificativă pentru Ucraina: ”Propagandiștii ruși de război (bloggerii militari Rybar, Kotenok) confirmă retragerea de pe Insula Șerpilor. Invocă printre alte motive și trimiterea de sisteme de artilerie franceze Caesar (obuziere auto-propulsate) la Odessa. Este o victorie foarte semnificativă pentru Ucraina și aliații săi occidentali”.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că retragerea forțelor ruse de pe insulă reprezintă, de fapt, un gest de bunăvoință: ”Ministerul rus al Apărării a numit decizia retragerii un gest de bunăvoință care va dezminți afirmațiile Ucrainei că Rusia blochează exporturile de cereale, potrivit TASS. Mai urmează și alte gesturi de bunăvoință?”,  a mai comentat Leonid Ragozin, care susține că nici propagandiștii ruși nu iau în serios explicația oficială a armatei ruse, aceea că gestul ar fi unul de bunăvoință.

Rușii, despre retragerea forțelor de pe Insula Șerpilor

De asemenea, la rândul lor, rușii au comentat gestul, care ar fi fost unul de ”bunăvoință”, iar Rybar, un blogger rus de război, a specificat că eforturile rusești se vor concentra, în prezent, pe împiedicarea Ucrainei să aterizeze pe insulă: ”După sosirea artileriei și rachetelor din țările occidentale, pentru a salva viețile eroilor noștri, a fost efectuată cu succes o operațiune de retragere de pe insulă pe trei ambarcațiuni rapide Raptor. Insula rămâne sub controlul rachetelor rusești, al flotei și al forțelor aeriene ruse.

Ucraina a bombardat trupele ruse din Insula Șerpilor! Se întâmplă la 45 de km de România, în Marea Neagră

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat:  ”Pe 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în  Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici”, oferind asigurări că acțiunea rușilor ar trebui facilita exporturile de cereale ale Ucrainei: ”Rusia nu se opune eforturilor ONU pentru crearea unui culoar umanitar care să permită exportul producţiei de cereale din Ucraina”.

În același timp, Konașenkov a mai adăugat: ”Această decizie nu va mai permite Kievului să facă speculaţii asupra unei crize alimentare iminente spunând că este imposibil de a exporta cereale din cauza controlului total exercitat de Rusia asupra nord-vestului Mării Negre”.

Ucrainenii, despre retragerea rușilor de pe insulă

Dimineața, ucrainenii au fost cei care au anunțat că forțele ruse ar fi fost, de fapt, forțate să părăsească rapid ceea ce a mai rămas din garnizoana lor în Insula Șerpilor, după o operațiune a ucrainenilor care a fost realizată cu succes. De precizat este că, anunțul a fost făcut de către Comandamentul de Operațiuni Sud al forțelor de apărare ucrainene, conform agenției de presă Ukrinform.

”În cursul nopţii (de miercuri spre joi- n.r.), ca urmare a unei operaţiuni militare încununate cu succes prin efectuarea unor lovituri cu rachete şi tiruri de artilerie asupra Insulei Şerpilor, inamicul şi-a evacuat în grabă rămăşiţele garnizoanei cu două nave rapide şi se pare că a părăsit insula. În prezent, Insula Şerpilor este cuprinsă de un incendiu, se aud explozii”,  se menţiona în comunicatul Comandamentului de Operaţiuni Sud.

Armata ucraineană: Militarii de pe Insula Șerpilor sunt în viață! Se așteaptă confirmarea oficială

La rândul său, șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat, pe Twitter, că forțele ruse au plecat de pe insulă: ”KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă”

Ce au auzit românii din Sulina, după retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „Explozii venind din Marea Neagră”

Fotografie cu scop ilustrativ

[Sursa foto: Shutterstock]

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Accident cu 8 victime în Iași! Printre răniți se află și doi copii

Calendar Creștin Ortodox 14 august 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce e păcat să faci azi

Adormirea Maicii Domnului 2022. Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august

3 zodii vor avea parte de bucurii și realizări mari astăzi

DOLIU fără margini! A MURIT un mare actor. A făcut fericiţi milioane de români

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Familia Biden își rotunjește conturile cu bani din România. „Dosar” cu multe nume sonore

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies