Ce semnifică ziua de 24 ianuarie pentru români

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române. Ziua are o însemnătate enormă, fiind primul pas spre îndeplinirea marelui obiectiv al românilor.

Ce semnifică ziua de 24 ianuarie pentru români
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Mica Unire este considerată fi primul pas important pentru formarea statului național unitar român, după ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859, este ales și domn al Țării Românești.

La Brașov, la 12 mai 1848 se elabora programul-legământ: ''Prințipiile noastre pentru reformarea patriei'', ce cuprindea obiectivul fundamental românesc: ''Unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc''.

Ce semnifică ziua de 24 ianuarie pentru români

În 1858, Convenția de la Paris a stabilit mai multe prevederi referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul” și sub protecția Marilor Puteri. Unirea propusă aici s-a dovedit a fi mai degrabă una formală, cele două principate urmând să funcționeze separat în mare parte, ca până atunci, cu doar câteva puncte comune: o Comisie Centrală la Focșani, care reprezenta un fel de Parlament mai mic, Înalta Curte de Justiție și Casație și Armata. Capitalele rămâneau aceleași, la București și Iași, și se intenționa ca domnitorii să fie diferiți.

Citeste si: Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Românii primesc liber de Ziua Unirii Principatelor Române

Citeste si: Oana Moșneagu, anunț extrem de trist: „Povestea noastră ajunge la sfârșit”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cine a fost Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri.

E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Mica Unire, zi liberă pentu români

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în urma unei propuneri legislative semnată de 106 parlamentari, aparținând mai multor partide politice, care a fost avizată favorabil la 18 martie 2014, de către Comisia pentru Cultură a Senatului.

Citeste si: Evenimente 15 mai. Semnificații istorice pentru ziua de 15 mai

"24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naștere a statului național modern român și trebuie ca românii să nu uite acest lucru.(...) Recunoașterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul bine meritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit: România s-a născut la Iași!"


Surse: alba24.ro, observatornews.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Câte zile are luna ianuarie? Vezi care au fost cele mai importante evenimente petrecute în luna ianuarie

Care este numele real a lui Zarug de la Asia Express. Ce studii are designer-ul vestimentar

Este zahărul inamicul nostru numărul 1 în războiul cu obezitatea? Cristian Mărgărit, nutriționist: „Asocierea dintre uleiuri vegetale și zahăr este foarte nocivă” | EXCLUSIV

De mâine, destinul zodiilor se va schimba în bine

Vladimir Putin a dat ordinul! Alertă lângă România. Se întâmplă fix în Marea Neagră

Primești aproape 60.000 euro dacă te muți cu familia în această zonă. Au început să vină doritori din toată lumea

Anamaria Prodan a făcut o criză de nervi! Laurențiu Reghecampf lansează dezvăluiri: „Cred ca deja se depășește limita bunului simț”

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies