Google a creat un Doodle special pentru a-l celebra pe Johannes Gutenberg, inventatorul presei de tipar

Johannes Gutenberg deschide pagina de start Google de miercuri, 14 aprilie!

Doodle creat de Google pentru Johannes Gutenberg
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Google deschide pagina de start, de miercuri, 14 aprilie, cu un nou Doodle, prin care îl omagiază pe celebrul tipograf german Johannes Gutenberg.

Doodle creat de Google pentru Johannes Gutenberg

Gigantul Google îl sărbătorește astăzi pe germanul care a inventat un nou tip de presă tipografică, dar și cerneluri pe bază de uleiuri, Johannes Gutenberg.

Citeste si: Cătălin Denciu, medicul care a sărit în flăcări să-și salveze pacienții, declarat ”Eroul Anului 2020” în Belgia

Pagina de deschidere a Google este miercuri, 14 aprilie, un omagiu adus celebrului inventator al tiparului.

Doodle creat de Google pentru Johannes Gutenberg
Doodle pentru Johannes Gutenberg

Cine a fost Johannes Gutenberg

Inventatorul Johannes Gutenberg s-a născut între 1394 și 1404 în orașul german Mainz din Germania, însă alte surse dau ca an al nașterii 1398. Germanul a fost un metalurg, bijutier, și tipograf, și s-a făcut remarcat prin contribuția sa la tehnologia tipăririi. El este creditat cu crearea unui nou tip de presă tipografică și a unor cerneluri pe bază de uleiuri.

Originea primelor prese ale lui Johannes Gutenberg este neclară, mai mulți autori considerând presele sale inițiale drept adaptări ale preselor fixe deja existente în Europa, în combinație cu tehnologia de tipărire cu caractere mobile din metal inventată în Coreea și China.

Citeste si: Fiica Gabrielei Cristea are primul iubit la trei ani și jumătate. Reacția lui Tavi Clonda: ”Era să leșinăm”

Facând cunoștințele conținute în cărți și literatură la prețuri accesibile și disponibile pentru prima dată, presa lui Johannes Gutenberg a fost folosită pentru a crea una dintre primele și cele mai faimoase cărți din lumea occidentală, Biblia Gutenberg, cunoscută și sub numele de „Biblia cu 42 de linii”.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Doodle creat de Google pentru Johannes Gutenberg
Presa lui Johannes Gutenberg, animație

Johannes Gutenberg tinerețe

Johannes Gutenberg a fost al doilea dintre cei trei copii ai negustorului patrician Friele Gensfleisch zur Laden și a doua soție a sa, Else Wyrich, fiica unui negustor, a cărei familie fusese cândva parte din clasele nobiliare germane. 

La fel ca data sa exactă de naștere, puține detalii despre viața timpurie și educația lui Johannes Gutenberg sunt cunoscute cu un grad de certitudine. În 1411, o răscoală a meșterilor împotriva aristocraților din Mainz a forțat mai mult de o sută de familii ca ale lui Guttenberg să plece. Se crede că Johannes Gutenberg s-a mutat împreună cu familia sa la Eltville am Rhein (Altavilla), Germania, unde locuiau pe o moștenire moștenită de mama sa.

Citeste si: Roxana Dobre, momente critice! Partenera de viață a lui Florin Salam a ajuns pe perfuzii: ”Uitați ce am pățit”

Potrivit istoricului Heinrich Wallau, Johannes Gutenberg ar fi putut studia orfevrarea la Universitatea din Erfurt, unde înregistrările arată înscrierea unui student pe nume Johannes de Altavilla în 1418- Altavilla fiind forma latină a Eltville am Rhein, casa lui Gutenberg la acea vreme. Se știe, de asemenea, că tânărul Gutenberg a lucrat cu tatăl său la moneda ecleziastică, poate ca ucenic de aurar. Oriunde și-a primit educația formală, Gutenberg a învățat să citească și să scrie atât în ​​germană, cât și în latină, limba cărturarilor și a oamenilor bisericii., notează greelane.com.

Doodle creat de Google pentru Johannes Gutenberg
Johannes Gutenberg

Tipografia Gutenberg

Până la începutul anilor 1400, metalurgii europeni stăpâneau tipărirea și gravarea pe lemn. Unul dintre acești fierari a fost Johannes Gutenberg, care a început să experimenteze imprimarea în timpul exilului său la Strasbourg. În același timp, fierarii de metale din Franța, Belgia, Olanda și Italia experimentau și cu tipografii.

Până în 1448, Johannes Gutenberg s-a mutat înapoi la Mainz, unde, cu ajutorul unui împrumut de la cumnatul său Arnold Gelthus, a început să asambleze o tipografie funcțională. Până în 1450, prima presă a germanului era în funcțiune.

Unul dintre primele proiecte profitabile întreprinse de noua presă a lui Johannes Gutenberg a fost tipărirea a mii de indulgențe pentru biserica catolică, care erau în realitate instrucțiuni pentru reducerea cantității de penitență pe care trebuie să o faci pentru a fi iertat pentru diferite păcate.

Biblia Gutenberg

Johannes Gutenberg a continuat să-și rafineze procesul de tipărire și până în 1455 a tipărit mai multe copii ale Bibliei. Constând din trei volume de text în limba latină, Biblia Gutenberg conținea 42 de linii de tip pe pagină cu ilustrații color.

Bibliile lui Gutenberg erau limitate la doar 42 de rânduri pe pagină în funcție de dimensiunea fontului, care făcea textul extrem de ușor de citit, lucru apreciat în rândul clerului bisericesc. Într-o scrisoare scrisă în martie 1455, viitorul Papă Pius al II-lea i-a recomandat Cardinalelor Carvajal Biblia lui Gutenberg, afirmând că „Scenariul era foarte îngrijit și lizibil, deloc dificil de urmat- harul tău ar putea să-l citească fără efort și într-adevăr fără ochelari.”

Ilinca Vandici a dat cărțile pe față! Cum a aflat că Ciprian Marica o înșela?! „Din întâmplare, mă uitam pe Facebook...”

În ianuarie 1465, Adolf von Nassau-Wiesbaden, arhiepiscopul de Mainz, a recunoscut realizările lui Johannes  Gutenberg și i-a acordat titlul de Hofmann, gentleman al curții. Onoarea i-a oferit acestuia o indemnizație monetară continuă și îmbrăcăminte fină, precum și 2.180 litri (576 galoane) de cereale și 2.000 litri (528 galoane) de vin fără taxe.

Moartea lui Johannes Gutenberg

Johannes  Gutenberg a murit la 3 februarie 1468, la Mainz. El fost înmormântat în cimitirul bisericii franciscane din Mainz, însă când biserica și cimitirul au fost distruse în cel de-al doilea război mondial, mormântul lui inventatorului a fost pierdut.

Mai multe statui ale lui Johannes  Gutenberg pot fi găsite în Germania, inclusiv faimoasa statuie din 1837 a sculptorului olandez Bertel Thorvaldsen la Gutenbergplatz din Mainz. În prezent, numele și realizările lui Johannes  Gutenberg sunt comemorate de Project Gutenberg , cea mai veche bibliotecă digitală care conține peste 60.000 de cărți electronice gratuite. 

SURSE: www.greelane.com

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Alexandra Dinu s-a despărțit de Jeffrey Greenstein! Se pare că fostul iubit nu a stat deloc degaba și are deja o nouă relație!

Tania Budi a dat cărțile pe față! Ce intervenții și-a făcut la nivelul feței: „Ajunsesem într-o situație care mă deranja destul de mult”

Evenimente 18 mai. Semnificații istorice pentru ziua de 18 mai

Luis Lazarus reacționează, după ce s-a spus că s-a infectat cu noul coronavirus: „Plătiți lumea să se vaccineze”

Veste uriașă pentru cei vaccinați cu Pfizer! E bomba momentului. Specialiștii au zis adevărul. Cât e de mare riscul

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

În Germania se anunță un cutremur politic. Uniunea Europeană va fi înlocuită cu o „Republică Federală Europeană”?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies