
In articol:
lipii simple, lipie reteta simpla
Reteta simpla de lipie, pregatita cu faina, iaurt si praf de copt.
Aceste lipii delicioase pot fi coapte imediat, dar ies si mai bune daca aveti rabdare aproximativ 15 minute inainte de a le pune in tigaia incinsa.
Lipii simple, cu faina, praf de copt si iaurt
Ingrediente (pentru 4 lipii):
175 de grame de faina cu agent de crestere
175 de grame de iaurt
o jumatate de lingurita de praf de copt
175 de g iaurt
un praf de sare
"Daca n-ai faina cu agent de crestere, pui 1 lingurita intreaga de praf de copt si-ai rezolvat", spune Mihai pe contul lui de Instagram, sursa noastra de inspiratie pentru aceste lipii delicioase. Tot Mihai impartaseste un alt secret din bucataria lui: Lipiile pot fi pregatite si din faina integrala. Ce aveti de facut este sa folositi jumatate de cantitate de faina alba (plus jumatatea de lingurita de praf de copt) si cealalta jumatate de faina integrala.
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele, iar aluatul obtinut se acopera si se lasa 15 minute sa se "odihneasca".
Dupa un sfert de ora, se intind in foi subtiri, apoi se coc intr-o tigaie incinsa, fara sa adaugati ulei. Lipiile se lasa pe foc cate doua minute pe fiecare parte. Aceste lipii pot fi servite imediat, dar vor ramane la fel de pufoase si a doua zi, daca sunt invelite intr-un servet de bucatarie.Citeste si: Drojdie facuta in casa. Cum se face drojdia acasa
Citeste si: Blat de pizza fara drojdie. Cum pregatesti blatul pentru pizza fara drojdie
Citeste si: Pericolul din painea neagra. Ce nu stiai pana acum despre painea neagra
Reteta lipii libaneze
Iti propunem si o reteta pentru lipii libaneze.
Ingrediente:
250 ml apă fierbinte
100 ml ulei
500-550 gr făină
sare
1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
1 linguriță oțet
Citeste si: Paine facuta in casa, fara dospire, fara framantare. Cea mai simpla reteta de paine
Mod de preparare:
Rețetă lipie. Se pune la fiert apa cu un praf de sare și se lasă până aproape de punctul de fierbere.
Bicarbonatul de sodiu se desface în oțet, acestea avârnd rolul de a frăgezi lipiile pe parcurs, permițându-le să devină mai flexibile.
Făina se cerne într-un vas, după care se face o adâncitură la mijlocul ei și începem să turnăm din apa fierbinte, alternând cu uleiul, amestecându-le cu câte puțină făină. În momentul în care se formează puțin aluat, adăugăm și bicarbonatul stins și continuăm amestecarea treptată a ingredientelor. Se obține un aluat ușor ferm pe care îl acoperim cu un bol de sticlă, de preferat și îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute.
Citeste si: Cozonac fara framantare. Reteta celui mai pufos cozonac cu nuca si cacao
După ce aluatul s-a odihnit, rupem din aluat mici bucăți de aproximativ 100 gr și le întindem în foi subțiri, circulare, de dimensiunea tigăii, pe o masă "unsă" bine cu făină.
După ce foile sunt întinse bine, se presară făină pe deasupra lor să nu fie lipicioase.
Tigaia antiaderentă se încinge, la foc mediu, iar lipiile se coc doar pentru câte 20-30 de secunde pe fiecare parte.