Greselile pe care le faci atunci cand pregatesti ciorba. 5 greseli de evitat
Greselile mari pe care le faci atunci cand gatesti supa sau ciorba. 5 greseli de evitat in bucatarie
Nu e greu sa pregatesti o supa sau o ciorba gustoasa, dar asta nu inseamna ca nu poti tine cont de cateva sfaturi ale bucatarilor priceputi pentru un rezultat si mai delicios.
Pentru a face o supa sau o ciorba ca la mama acasa, trebuie sa tii cont de anumite sugestii ale specialistilor in bucatarie.
Sunt anumite greseli pe care le comiti si pe care le poti evita, daca te documentezi inainte.
Greselile mari pe care le faci atunci cand gatesti supa sau ciorba. 5 greseli de evitat in bucatarie
Iata care sunt greselile mari pe care le faci atunci cand pregatesti supa sau ciorba.
1. Folosesti vegeta sau concentrate de legume din comert pentru a da gust supei. Aceste produse care se gasesc de obicei pe rafturile supermarketurilor contin mult sodiu si alte arome artificiale.
Vei obtine o supa sarata si cu un gust artificial, uneori neplacut. Cel mai bine este sa folosesti legume proaspete, din gradina sau cumparate din piata, de la tarani.
2. Gatesti supa/ciorba la foc mare. Ciorbele si supele trebuie pregatite la foc mic. Esti in graba, probabil, si crezi ca, daca dai focul mai tare, ciorba va fi gata mai repede. Gresit! Seteaza flacara la nivel mic spre mediu pentru ca ciorba sa fiarba alene, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine, iar rezultatul final sa fie gustos.
3. Adaugi toate ingredientele in acelasi timp. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli atunci cand faci o supa sau o ciorba: pui la fiert carnea si toate legumele in acelasi timp. O regula importanta este sa fierbi intai carnea si apoi legumele, pe rand, in functie de textura lor.
Intai se pun la fiert legumele mai tari (morcovii, ardeiul, ceapa), spre final cele mai moi, spre exemplu dovlecelul.
4. Pui sare in supa inca de la inceput. Daca sarezi supa sau ciorba inca de cand pui totul la fiert, odata cu procesul de fierbere zeama va scadea, iar la final vei avea un preparat mai sarat decat trebuie.
Potriveste gustul cu sare si piper abia cand ciorba este aproape gata. Nu dupa ce ii stingi focul, ci cu 5-10 minute inainte de a o lua de pe foc.
5. O lasi sa fiarba prea mult. Daca o gatesti la foc iute sau o lasi pe foc mult prea mult timp, risti sa nu iti iasa foarte gustoasa sau sa ramai fara zeama.
Lichidul o sa scada prea mult si, in loc de supa, vei obtine o tocanita. Ce trebuie sa faci: fierbe ciorba la foc mic si asigura-te ca ai pus suficienta apa.
greseli de evitata cand faci ciorba
Rețeta bunicii de ciorbă de perișoare
Ingrediente:
1 ceapă 2 morcovi 1 ardei țelină 500 ml suc de roșii sau un borcan de roșii cuburi borș pătrunjel leuștean sare
Pentru perișoare ai nevoie de:
500 grame carne tocată 50 grame orez (neapărat cu bob rotund) 1 ou 1 ceapă mărar pătrunjel sare
Cum se fac perișoarele ca la bunica acasă:
Cel mai bine ar fi să toci carnea acasă dar o poți cumpăra și de la o măcelărie de încredere sau de la supermarket. Carnea se amestecă bine cu o ceapă tăiată mărunt și se mai trece o dată prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie, până când devine o pastă fină. Adaugă verdeața tocată fin, oul, sarea și orezul spălat bine și scurs. Amestecă bine până când se încorporează bine toate ingredientele. Poți pune în carne și o lingură de apă rece. Amestecă bine de tot, până când carnea devine din ce în ce mai pufoasă și mai aerată.
Cum se face ciorba:
Legumele se toacă și se pun la fiert timp de 15 minute, apoi se adaugă și perișoarele. Se lasă pe foc încă 15-20 de minute. Gustați perișoarele, dacă orezul e fiert, se adaugă sucul de roșii și borșul. Se lasă să dea în clocot și se potrivește de sare. Se oprește focul, se toacă verdeața și se presară deasupra, apoi se lasă oala acoperită cu un capac, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
1-2 bucati piept pui 2 morcovi 1-2 ceapa 1 radacina de patrunjel 1 telina mica 200 g smantana 2 oua 3-4 catei usturoi 1 legatura patrunjel sare otet sau lamaie pentru acrit
Retete de ciorba: ciorba radauteana – mod de preparare
Se spune ca inventatoarea retetei este doamna Cornelia Dumitrescu. Ea ar fi descoperit aceasta combinatie improvizand, mai exact, cautand o alta varianta mai apetisanta pentru ciorba de burta.
Se pune la fiert un piept de pui intreg, se ia spuma, apoi se adauga legumele, curatate si taiate in bucatele mari. Acestea se lasa la fiert pana se inmoaie, iar apoi sunt scoase din zeama. Puiul se taie fasii sau cubulete mici si se pune in zeama, iar legumele se paseaza si se adauga inapoi, langa carne. Acestea se pun din nou la fiert pana la primul clocot. Ouale se bat bine cu smantana si cu un polonic de supa, iar crema se adauga in oala. Se piseaza usturoiul si se adauga si acesta in cioba, apoi sare si otet dupa gust, se mai lasa putin la fiert, iar la final, dupa ce luam oala de pe foc se adauga patrunjel verde tocat. Otet se mai poate adauga si in momentul servirii, in functie de gustul fiecaruia.
legume ciorba
Ce ingredient folosim în ciorbă și ne poate îmbolnăvi. Specialiștii spun că este o adevărată otravă pentru organism
Ciorba este un fel de mâncare preferat de români. Ceea ce nu știu mulți este că un ingredient pe care-l folosim în ciorbă este foarte toxic pentru organism.
Ciorbele sunt preferatele românilor, iar printre favorite se află și ciorbele cu borș. Atunci când nu ai deloc la îndemână un borș preparat în casă, cea mai ieftină și rapidă variantă este să cumperi unul din comerț. Ceea ce nu știu mulți este că un borș cumpărat este foarte nociv.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat în urmă cu câțiva ani 13 produse tip borș la plic și a analizat conținutul, pentru a putea determina ce ingrediente pun românii în ciorbă, potrivit a1.ro.
Se pare că ceea ce cumpărăm din comerț este departe de un borș adevărat. Nici măcar nu se apropie de rețeta clasică. Potrivit datelor, o sută de grame de borș la plic poate conține până la 30 sau chiar 40 de grame de grame de sare.
Nu doar sarea este problema, borșul cumpărat are și o cantitate foarte mare de zahăr, între 10 și 30 de grame la o sută de grame de produs.
În cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari: E101, E150a, E270, E304, E307, E327, E330, E621, E635 și diferite arome artificiale pentru miros și gust.
Cea mai bună variantă rămâne borșul făcut în casă, care nu numai că este o variantă mai sănătoasă, dar are și foarte multe benificii: scade tensiunea arterială, reduce colesterolul, previne infarctul miocardic, detoxifică și tratează insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronică, dischineziile biliare și bolile respiratorii cronice, potrvit sursei citate.